Троян град на спортни прояви

Град Троян в последните десетилетия се оказа център на много спортни прояви. Невероятно, но един от водещите спортове тук е каратето. През годините в града има основани различни клубове по бойни изкуства, а през 1994 г. се печели й първият златен медал от националното първенство на България.

Като две години по- късно, през 1996 г. , отново се печели златен медал, а през 1997 г. един то клубовете е приет за член на International Karate-do Goju-kai association със седалище в Токио, Япония. През следващите години спортните успехи на каратеките стават редовни, като е една от най- запомнящите се ще остане извоюваните 27 призови места в 11 първенства и турнири, за националното първенство на България. Друга добра традиция, са международните семинари по карате и лична самоотбрана организирани от треньори в град Троян, които са световно признати специалисти и майстори по бойните изкуства.


Водещ спорт в град Троян е и баскетбола. Отборът „Чавдар”за мъже играе във втория лига на българският баскетбол, като домакинските мачове се провеждат в модерен салон, която отговаря напълно на изискванията на спортната федерация.


Друг практикуван спорт тук е футбола. Гордост на град Троян е ФК „Чавдар”взел участие 17 сезона в "Б група". Има сформирани отбори за мъже, юноши старша възраст, юноши и деца. Домакинските мачове се отиграват на стадион „Чавдар” с 10 000 души,който през 2011 г.е реконструиран.


В близост до град Троян се намира и мото-крос пистата с дължина 1550 м. На нея редовно се провежда кръг от Световния шампионат в клас МХ3 и Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ2 и Източно-европейския шампионат по мотокрос в класове 65сс, 85сс, МХ1, МХ2, МХ3 и АТV. В пистата са инвеститори са наляли близо 100 000 хил.лева. Официалното й откриване се проведе на 14 юни 2009. Пистата е оборудвана с двойни прегради, разполага с лента за линейки, нов питлейн с четиридесет бокса и отговаря напълно на последните световни изисквания.