Троянският проход или още Беклемето

Троянският проход наречен още Беклемето е планински проход в западната част на Троянско-Калоферския дял на Стара планина. През него минава трасе, което свързва с. Кърнаре в южна България с град Троян в северна България, където острите виражи са доста. Панорамата обаче е неописуема. Проходът е един от важните трасета, свързващи Северна и Южна България, дължината му е около петдесет километра, а най–високата му точка е на 1 565 м н.в. - Беклемето.

На територията на прохода са съхранени останки от древен римски път. На това място още по времето на римския император Траян Август почва строежа на пътната артерия свързваща крепостите чрез нея. Северно от прохода се е намирал крайпътния гарнизон Ад Радицес, южно – Суб Радицес, а в района на Беклемето - билният крайпътен гарнизон Монте Аемо. Основите и и досега се виждат. Включваща в себе си няколко пътеки, шосето е минавало през девет тракийски села и укрепления с боиници в района на сегашната Троянска община, на курорта Беклемето, връх Вълча крепост на югоизток и е слизал в района на село Христо Даново. Трасето е част от шосето Ескус – Филипопол, обезпечаващ една от най-директните връзки от Дунавската равнина до провинция Тракия. Пътят е свързвал Крайдунавското с Централното шосе, пресичайки Хемус през сегашния Троянски проход.

В близост до Троянския проход се намира арката на връх Горалтепе, които отстоява на 20 минути пеш източно от Беклемето. Арката е бетонна и има внушителни размери - висока е 40 метра. Незаисимо, че проходът не играе важна роля в Руско-турската Освободителна война в България, през септември 1944 г., на арката има изписан надслов "на руските и съветски освободители" –и получава името "Арка на свободата".  До нея може да стигнете по тесен, асфалтиран път, от южната страна на върха, като се минава през местността Костов полугар, която е покрита с обширни морави.

На арката с барелефи са изобразени български хайдути и партизани, има символично нашенско посрещане  с хляб и сол от жени в български народни носии съответно през 1878 и 1944 г., които може да разгледате от северната страна на арката. Паметникът е върху фундамент, от която поглеждайки на север се виждат равнините до Бели Осъм и Троян, а на юг се разпростира Средна гора, Родопите и Рила, а в другите две посоки - изток и запад - се извисяват върховете на Стара планина, както и връх Ботев.

Преди да превалите прохода, от към Троян, се намира комплекса Беклемето. Тук има изградение хотели с  три и четири звезди, както и почивни станции на някои индустриални фабрики. Курортът има  2 км ски писта и писта за биатлон.