Орешак - изложението на художествените занаяти и изкуства

Орешак се намира в Троянската община на осем километра източно от центъра на града. Тук се провежда националното изложение на художествените занаяти и изкуствата и е единственото място у нас, където майстори от цялата ни страна излагат на показ своите творби. Изложението е основано миналия век през 1971 година, като площта на която се разпростира е петдесет декара, разполага с осем салона с обща изложбена площ, както и конферентна зала. Важна задача на изложението е да представя самобитната култура на българския художествен гений – народните художествени занаяти, а също и да мотивира тяхното развитие.

Това става посредством международни, национални, авторски и други изложби с участие на занаятчии от цялата страна и от чужбина.
Много хора си задават въпроса, защо Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата е основано точно в село Орешак? Решението за основаването на изложението идва от близкото минало на селището.

През средата на XVIII век в Орешак, които е в близост до Троянския манастир “Успение Богородично”, на празника му, които се провежда на 15 август, се полага началото на първият занаятчийски панаир в района, който за кратко време се разширява и се превръща в един от най-големите в Северна България. Той става място за запознанства между майстори от всички краища на света.


В края на XX век се заражда интересът към творбите на народните художествени занаяти, като през 1967 година занаятчиите се обединяват в организация наречена „Задруга на майсторите на народните художествени занаяти”.


От 1981 година в Националния панаир на народните художествени занаяти съществува дарителско движение, като от български и чуждестранни занаятчии са подарени над 1100 предмета, който редовно присъстват в изложбените салони.


Всяка година на територията на комплекса се провеждат национални и международни изложби с участие на български и чуждестранни занаятчии. В салоните се излагат на показ предмети от керамика, дърво, метал, тъкани, везба, накити, оръжие и други. Изложбата е и пазар, на които може да се закупуват предмети, за спомен като сувенири.