Музеи в град Троян

Посещавайки град Троян не може да пропуснете да посетите, Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, това е единствен такъв музей у нас и се намира в центъра на град Троян. Експозицията в музея може да се разгледат следните предмети на занаятите - керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани. Най-древните експонати датират с период от X-IX век пр.н.е. – в него има предмети от тракийски могилен некропол, открит до град Троян. В музея се пази и единствен макет на троянската занаятчийска чаршия от XIX век, както и автентична грънчарска и бъкличарска работилница от същия период.


Друг музеи е Природонаучния в с. Черни Осъм, пак единствен за страната. В трите му салони се съхраняват седемстотин представители на флората и фауната на Централна Стара планина. В постройката на музея е разположен Посетителският център на Национален парк „Централен Балкан“.


Впечатление прави и Националното изложение на народните и художествени занаяти — в с.Орешак, находящо в близост до Троянския манастир, където се демонстрира майсторството на занаятчиите от региона и страна, а понякога и от чужбина. Тук туриста може не само да усети формите и багрите на възраждането, но и да си закупи сувенири за спомен. По предварителна поръчка се организира показно на занаятите и дегустации на прочутата троянска сливова ракия.


В Троянския балкан се намира резервата Северен Джендем, където можем да открием над тридесет водопада с височина над двадесет метра. Релефът е планински и има много скални образования, които са труднопроходими.


Тук можем да посетим и резервата Стенето, които обхваща горното течение на река Черни Осъм. Теренът е с множество пещери, които не са проучени всичките, поради скатният им характер. В резервата могат да се открият скални образувания с причудливи форми, както и карстово образувание е скалният свод “Крали Маркова дупка”, в близост до хижа Амбарица.


Да, не пропуснем и Козята стена е най-малкият резерват в парка, създаден със задачата за опазване на старопланинския еделвайс, на вековни дъбови и буково-елови горски масиви. В района се намират оригинални скални образования, дома на много видове грабливи птици.
Тук се намира и местността Беклемето в Троянския проход, която е разположена на 1320 м. надморска височина, с хубави морави и дъбови гори. Тук е изградено и едноименният туристически комплекс, чиито строеж почва през 1962 г. по специален проект. Беклемето предлага удобства за зимен туризъм, като в близост се намира писта за ски-бягане и биатлон.

•    На 14 октомври  е Празника на град Троян, това е и денят на Св. Петка-Параскева, небесната покровителка на града;
•    Празник на сливата и сливовата ракия, се провежда ежегодно в края на месец септември, с многобройни гости — дегустатори и участници в конкурса за най-добрата  ракия. Победителите получават грамоти и оригинални медали с формата на слива.
•    15 август на Успение Богородично - стотици честват храмовия празник на Троянския манастир с шествие, предвождано от чудодейната икона "Света Богородица Троеручица".